‘Weten we waar we naartoe gaan met ons IT-product? En heb ik genoeg vertrouwen in datgene waar de productteams mee bezig zijn? Leveren ze op tijd? En leveren ze het juiste? Kortom, ontwikkelen we ons de juiste kant op?’ Aan het woord is Erik van Olst, Technical Lead Consultant binnen Bergler. In voorgaande zinnen omschrijft hij waar een IT-manager of CEO, bij wijze van spreken, ’s nachts van wakker zou kunnen liggen als hij nadenkt over de IT binnen zijn organisatie.

De neuzen binnen je ontwikkelteam dezelfde kant op

Erik licht toe: ‘Stel je voor dat je met een mooi ontwikkelteam van zo’n tien mensen te maken hebt. Vaak zijn daarin een aantal specialisten opgenomen die zich bezighouden met onderhoud van het product. Wat doen de andere professionals dan? Voor hen geldt dat zij zich lang niet altijd richten op dát wat het belangrijkste is. Dat zie je vaak ontstaan in organisaties die snel organisch groeien. Deze organisaties nemen, als men deze kan vinden in de huidige krappe arbeidsmarkt, vaak nieuwe software developers aan. En dat is noodzakelijk want software ontwikkeling is in de afgelopen jaren immers steeds sneller gegaan, de kwaliteit moest toenemen, de eisen kwamen daarbij hoger te liggen. Dat vraagt om genoeg hens aan dek. Probleem daarbij is dat er niet altijd meer vanaf de basis gebouwd wordt. Het team groeit en groeit. Er worden tools ontwikkeld, deze worden met elkaar gekoppeld en voor je het weet ontstaat er een wirwar van koppelingen in je IT-landschap waar je later meer last dan plezier van hebt.’

‘Mijn absolute passie? Dat de leden in een ontwikkelteam zó trots zijn op wat ze maken dat ze met plezier naar hun werk gaan en voldaan weer huiswaarts keren. Hoe je dat bereikt? Door bij elkaar te gaan zitten en te luisteren. Maar dan echt. Zorg ervoor dat je met elkaar tot een gezamenlijk doel komt.’

Erik van Olst, Technical Lead Consultant

Uiteindelijk gaat het allemaal om samenwerken. Om even een stapje terug doen met elkaar en praten over wat je aan het doen bent. En, belangrijker nog, waaróm je dat aan het doen bent’, vervolgt Erik. ‘Als je dat vergeet en onvoldoende aandacht aan de ontwikkelgroepen geeft, dan ontstaat er een soort wedstrijd waarin iedereen zo hard mogelijk rent, maar niet per se dezelfde kant op gaat. Dat is geen zinvolle situatie, dat moge duidelijk zijn. Dan ontstaat er een ongewilde en ongeplande legacy die bovendien niet gebaseerd is op een duidelijk plan.

Een kar met vierkante wielen? Dat rijdt niet.

‘Gelukkig hoeft het zover helemaal niet te komen. Vanuit Bergler houd ik me, samen met mijn collega’s, onder meer bezig met het voorkomen van bovenstaand. Samen met onze opdrachtgevers kijken we, vanuit een strategisch, gelijkwaardig partnerschap, naar de misse, die visie en het waaróm achter bepaalde keuzes. En wanner je dat een beetje goed aanpakt, dan hoef je als IT-manager of CEO helemaal niet wakker te liggen ’s nachts. Dan ben je immers in de wetenschap dat je organische groei goed gecoördineerd wordt. En vanuit de rust en het vertrouwen dat je er niet alleen voor staat ontstaat er een gevoel van grip. En dat slaapt tóch een stuk lekkerder’, besluit Erik met een lach.

Meer weten? Neem contact met ons op. We helpen je graag.