Futureproof software ontwikkelen doe je door aandacht te hebben voor de techniek, de organisatie én de mensen die in die organisatie werken. In dit blog zetten we een aantal belangrijke aandachtspunten rondom dit thema helder voor je op een rijtje. Heb je, na het lezen ervan, nog vragen? Neem dan vooral contact met ons op.
Futureproof software ontwikkelen: zó doe je dat: people, process en technology
1. Gebruik modulaire architectuur
Dit maakt je applicatie namelijk beheersbaarder omdat de componenten kleiner zijn.
2. Sluit aan bij de juiste standaarden
Zorg ervoor dat je aansluit bij toonaangevende standaarden in de industrie, koppel dit ook aan de ontwikkelingen rondom open source én de ontwikkeling van het omarmen van platformonafhankelijkheid.
3. Besluit of je zelf ontwerpt of gebruikmaakt van packages
Met aansluiten bedoelen we enerzijds dat hetgeen dat je ontwerpt aansluit bij de standaarden die er zijn, maar anderzijds ook dat je kritisch wilt kijken naar óf zelf code schrijven, óf gebruikmaken van packages die al in de markt beschikbaar zijn. Er is namelijk niets mis met het hergebruiken van de kennis van de community.
Het heeft immers weinig zin om zelf het wiel uit te vinden terwijl dit al vele malen voor je is gedaan. Je ziet dit ook ontstaan in de transitie naar de cloud: daarin zijn allerlei services opgenomen, die je gewoon kunt en mag gebruiken. Zo zijn er steeds meer componenten die je vroeger zélf zou moeten schrijven, terwijl je ze nu als een service af kunt nemen. Daar betaal je voor, maar het is de moeite, in veel gevallen, meer dan waard.
4. Gebruik het juiste platform
Vroeger zag je dat er veel gebruik werd gemaakt van software waar licenties aan verbonden waren. Tegenwoordig zie je dat er veel meer met open standaarden wordt gewerkt. Ook Microsoft heeft dit bijvoorbeeld omarmd inmiddels. Een zinvolle en bruikbare ontwikkeling.
5. Geef cybersecurity voorrang
Dat klinkt als een open deur, maar we kunnen dit niet genoeg benoemen. Zéker niet met de steeds slimmer wordende hackers én kunstmatige intelligentie die snel ontwikkelt en (risico!) al in staat is om geautomatiseerd hackaanvallen uit te voeren. Nét zolang tot het slaagt. AI heeft veel mooie kanten, denk ChatGPT, maar zeker ook risico’s op cybergebied en het vergt aandacht op ethisch vlak.
6. De beste strategie? Elke dag kunnen releasen
Wanneer je het, ook op strategisch niveau optimaal voor elkaar hebt, dan zou je – in theorie – elke dag in staat moeten zijn om te releasen als je dat zou willen. Dit betekent dat je standaarden moet hanteren die gangbaar zijn in de industrie. Dit heeft ook tot gevolg dat je het geautomatiseerd testen op moet tuigen: je kunt immers niet aan de organisatie vragen om dit dagelijks handmatig uit te voeren.
7. Blijf up to date
De levenscycli van de platforms (denk bijvoorbeeld aan Windows en Microsoft) wordt steeds korter, dus zorg ervoor dat je bij blijft. Ook voor veel van de packages die je gebruikt geldt dit. Zeker voor de frontend frameworks zijn de cycli vaak heel kort.
Deze korte levensduur betekent dat je relatief veel tijd kwijt bent met up to date blijven. Als je daar je je aangescherpte focus op cybersecurity, waaronder het monitoren op vulnerabilities -van onder meer je uit de open source gehaalde packages- bij optelt, dan begrijp je dat dit een serieuze plek in je organisatie in moet nemen. Alles moet gemonitord worden en daar moet tijd voor gereserveerd worden. Niet voor niets zie je qua tijdsbesteding een verschuiving van het ontwikkelen van features naar het besteden van energie aan het up to date houden van je complete ecosysteem.
8. Zorg dat je plant voor de lange termijn
Software bouw je voor de lange termijn: je wilt tot in de lengte van jaren succesvol mee zijn. Formuleer dus een lange termijn strategie die past bij deze ontwikkeling.
9. Boeien en binden van personeel
Naast de mooie strategie en organisatie die je optuigt, is het van belang dat je de juiste mensen weet te binden en te boeien. Gekwalificeerde mensen zijn moeilijk te vinden, maar je hebt ze wél nodig om toekomstbestendig te zijn.
10. Leer van best practices
In ons volgende blog, dat je vindt op onze blogpagina, delen we 3 best practices, zodat bovenstaande theorie een praktisch gezicht krijgt. Heb je al eerder vragen? Neem dan vooral contact met ons op.
Al deze onderwerpen, en méér, kwamen ook terug in ons webinar van 28 februari jl. Via deze link kun je je, zodra dit beschikbaar is, inschrijven voor het nieuwe webinar. Je bent van harte welkom!