In ons vorige artikel hebben we geschreven over de krappe arbeidsmarkt en over hoe moeilijk het is om software talent te vinden en te behouden binnen je organisatie. We deelden alvast 3 tips die samenvattend het volgende beschreven:

De 3 tips 

We vertelden over hoe alles begint met je missie en je visie. En dan vooral met de gedragenheid daarvan, inclusief de kernwaarden, binnen je eigen organisatie. Misschien ben je daar de afgelopen weken wel mee aan de slag gegaan en ben je positief verrast over het draagvlak binnen je onderneming óf je hebt ontdekt dat er werk aan de winkel is. We zeiden in ons vorige artikel al dat er geen goed of fout is. Het één betekent werken het andere betekent uitbouwen van dat wat er al staat. In beide gevallen zet je stappen in de goede richting. Ook stonden we stil bij wat het het doel is van jouw softwareteam en we spraken over het belang van mentorship binnen je organisatie.

De 6 verschillende rollen van mensen (en zijn zijn állemaal even belangrijk voor je team) 

Mensen zijn productiever en succesvoller als ze het werk dat hen energie en voldoening geeft, beter kunnen begrijpen. En ze zijn zelfbewuster als ze werk kunnen vermijden dat tot frustratie en mislukking leidt. Binnen dat kader onderscheid bestsellerauteur Patrick Lencioni de volgende rollen die je nodig hebt binnen het team. We hebben het vrij vertaald naar het Nederlands:

  • Dromers: mensen die buiten de box denken.
  • Uitvinders: mensen die met nieuwe creatieve oplossingen kunnen komen.
  • Denkers: mensen die ideeën en situaties kunnen beoordelen, risico’s en kansen in kaart brengen.
  • Motivators: mensen die in een team de goede sfeer en motivatie brengen.
  • Helpers: mensen die anderen in staat stellen hun klusjes te doen.
  • Vastberadenheid/vasthoudendheid: diesels die de backbone van het team vormen, zij vinden het niet erg om vervelende klusjes te doen.

De methodiek van flow 

Termen als hungry, humble en smart horen daarbij: je wilt mensen in je team die gedreven (hungry) zijn om te leren, empathisch (humble) zijn waardoor ze goed kunnen samenwerken en slim (smart) zodat ze het werk waar ze verantwoordelijk voor zijn goed begrijpen, maar ook eerlijk zijn en de theorie praktisch toe kunnen passen. Dat laatste thema gaat dus verder dan puur beschikken over rationele intelligentie.

Samenvattend: zo haal je talent binnen 

Steek tijd en energie in persoonlijke ontwikkeling en in het aanbieden van serieuze opleidingsplannen. Maar ook nadenken over cultuur en thema’s als het nieuwe werken moeten een onmisbaar onderdeel van je recruitment strategie zijn. Het huidige aantal bedrijven dat op zoek is naar goede IT’ers, is nog altijd een stuk groter dan het aantal IT’ers dat van plan is om van baan te wisselen. Dit betekent dat het random plaatsen van een vacature, bijvoorbeeld op LinkedIn, weinig tot geen resultaat zal hebben. Je zou kunnen stellen dat de wereld inmiddels andersom gedraaid is: als bedrijf ben je bijna aan het solliciteren bij de IT’er…

Anders denken over werving loont

Dit betekent dat je anders na moet denken over werving dan voorheen. Als we kijken naar recruitment en het vinden van mensen dan is het ongelooflijk belangrijk om te investeren in het opbouwen van relaties met software developers. Het vrijmaken van budget voor het inzetten van een kwalitatief recruitment bureau hoort daar nu eenmaal bij. Zorg er bovendien voor dat je altijd uitkijkt naar goede mensen. Zo hebben wij vanuit onze organisatie structureel vacatures openstaan. De tijd waarin we met elkaar de luxe hadden om iemand pas aan te nemen op het moment dat je hem of haar als organisatie nodig hebt ligt echt wel achter ons. En daar spelen we dus heel bewust op in. Net als op het type mens dat we in ons team opnemen.

Wil je over bovenstaand sparren? Of een praktijkcasus delen die je al langer bezighoudt? Neem dan contact met ons op, want ook hierin trekken we graag samen met je op.

PS We organiseren regelmatig Manager Inspiratie Sessies en Webinars, onder meer over bovenstaande onderwerpen. Houd bovenstaande link in de gaten en schrijf je tijdig in.

Bron: workinggenius.com