De strijd om development talent is groot. Zeker in deze nog altijd krappe arbeidsmarkt waarin het überhaupt moeilijk is om goed personeel te vinden. Wat kun je als ISV doen om talent binnen te halen én te houden? In dit artikel (dat onderdeel is van een tweeluik) delen we 3 tips die je kunnen helpen om met een frisse blik naar je eigen organisatie te kijken. Sta je waar je wil staan, kijkend naar het aannemen van de juiste mensen?

1. Het begint met je visie en je missie

Kijk eens kritisch naar je visie en je missie: zijn deze zo opgesteld dat ze de mensen binnen je organisatie aanspreken? Kunnen de collega’s bijvoorbeeld zonder nadenken de kernwaarden van je organisatie noemen? Of is dat minder bekend en zijn de kernwaarden opgenomen in een duimendik rapport dat ergens in een bureau ligt? Is er sowieso voldoende draagvlak voor de ooit opgestelde visie en missie? Want pas dan kun kan je er ook goed over vertellen, zowel intern als extern.

Een kandidaat, zeker het type mens van nu, voelt bijvoorbeeld feilloos aan of het DNA dat het bedrijf dat uit wil stralen ook daadwerkelijk het DNA is zoals dat beleefd wordt intern. Wanneer er een verschil is tussen wat je wilt uitstralen en wat er leeft binnen de organisatie, dan ligt dáár je eerste taak. Want alleen wanneer de visie, missie en kernwaarden passen bij de kandidaat die je voor ogen hebt, ben je in staat om een langdurige, zinvolle werkrelatie voor beide partijen op te bouwen. Hoe je dit checkt? Loop morgen eens over je afdeling rond en stel hier en daar wat vragen. De antwoorden die je krijgt zullen je snel de duidelijkheid verschaffen die je nodig hebt. Elk antwoord is goed: misschien krijg je de bevestiging dat een en ander goed op orde is bij jullie óf je leert dat er werk is aan de winkel. En ook dat laatste is oké, want deze kennis gaat je hoe dan ook een stap verder helpen in het werven en behouden van het juiste personeel. Ook in deze krappe arbeidsmarkt.

2. Wat is het doel van jouw softwareteam?

Wanneer is een team een goed team? Eén van de zaken die wij vanuit Bergler tegenkomen is het gevoel is dat het doel van een softwareteam vooral het produceren van code is. Terwijl het veel meer over eigenaarschap moet gaan en over hoe technologie de organisatie kan ondersteunen om strategische doelen te bereiken. Eigenaarschap nemen over kwaliteit hoort daar zeker ook bij. Dat vraagt om een volwassen houding van je teamleden enerzijds, maar ook om durven vertrouwen en durven loslaten vanuit het management anderzijds. De komst van corona, waarbij we plots gedwongen op afstand gingen samenwerken, heeft daar al een belangrijke voorzet in gedaan. Bouw dit vertrouwen verder uit en onderzoek waar de knelpunten zijn. Wanneer je je softwareteam de waardering geeft dat het verdient en nodig heeft, dan zul je versteld staan van de resultaten. Een nieuwe collega die in een bruisend team terecht komt waarin gemotiveerd naar een gezamenlijk eindresultaat wordt gewerkt, fungeert als een krachtige magneet. Daar kan geen vacaturetekst tegenop. Het zijn de verhalen die rondgaan in de wereld van development, want dát zijn de bedrijven waar het talent van nu wil werken.

3. Hoe sterk is de basis voor mentorship binnen jouw organisatie?

Bovendien hebben succesvolle softwareorganisaties allemaal een hele sterke basis voor mentorschip. Dat gaat niet alleen over opleiden en ontwikkelen maar ook over samen dingen oppakken. Op die manier zorg je ervoor dat er in het team op een hele goede manier wordt samengewerkt en men elkaar ook echt versterkt. Om dat goed uit te kunnen leggen willen we graag stilstaan bij de 6 verschillende typen mensen die je graag in je team wilt.

Die informatie delen we in ons volgende blog dat over twee weken verschijnt. Je zou de tussenliggende periode kunnen gebruiken om de bovenstaande punten alvast op te pakken.

En wil je sparren met iemand die van wanten weet en waarschijnlijk tegen dezelfde problemen als jij is aangelopen? Neem dan contact met ons op, we delen graag onze ervaringen én onze fouten waar we van geleerd hebben. Zodat jij ze niet opnieuw hoeft te maken. Welkom!

PS We organiseren regelmatig Manager Inspiratie Sessies en Webinars, onder meer over bovenstaande onderwerpen. Houd bovenstaande linkjes in de gaten en schrijf je tijdig in.