Op 9 november 2021 kwam de nieuwe versie van .NET uit. We gaven bij .NET 5 al aan dat Microsoft afscheid neemt van het fullstack framework. Deze .NET 6 release is de eerste long term support versie na dit moment, en daarmee voor een hoop organisaties de eerste serieuze versie om naar te migreren.

.NET Framework stopt? … o shit, maar wat betekent dat voor mij?

Als je kijkt naar de ondersteuning van de .NET Framework versies dan staan voor de meest recente versies nog geen eind datums genoemd:

.Net 6 Update

Van .NET Framework 4.8 garandeert Microsoft support zolang het draait op een ondersteund Windows platform. Dat plaatst de einddatum rond 2029, maar gezien de uitdaging die bedrijven hebben om hun software om te zetten naar de nieuwe versie(s), verwacht ik dat deze datum nog naar achter kan schuiven. Het geeft wel aan dat er urgentie is om je bestaande systemen om te zetten, en een gedegen vernieuwingsstrategie op te zetten.

Wat is .NET 6

Met .NET 6 is er voortaan echt één platform dat voor alle doeleinden gebruikt kan worden. Een groot deel van de inspanning van Microsoft is gaan zitten in het optimaliseren van de prestaties en het stresstesten van .NET in productie scenario’s. Meer details vind je op: devblogs.microsoft.com/dotnet/performance-improvements-in-net-6/

Gemiddeld is .NET 6 een factor 10 tot 50 keer sneller dan .NET Framework 4.8 en een factor 2 tot 10 keer sneller dan .NET 5. Voor toepassing in IOT devices is dit een spectaculaire verbetering.

Functionele verbeteringen

Op het gebied van beveiliging zijn er een groot aantal uitbreidingen en verbeteringen doorgevoerd. Zo ondersteund .NET 6 voortaan  OpenSSL 3 en ChaCha20Poly1305.

Voor IOT en mobiele apparaten worden nu ook Arm64 processoren volledig ondersteund, op alle bekende besturingssystemen. Betere support betekent in dit geval ook dat .NET 6 beter draait in container oplossingen. Daarnaast is de ondersteuning voor Windows containers uitgebreid, hoewel dat misschien meer iets is voor de echte Microsoft fanaten, want ik ken weinig praktijkvoorbeelden van organisaties die voor hun lol iets met Windows containers doen.

Met de dotnet monitor is de monitoring voor containers behoorlijk uitgebreid.

Voor Windows Forms zijn op het gebied van de toegankelijkheid en het instellen van applicatie brede templates verbeteringen doorgevoerd. Ook is het voortaan mogelijk om de gecompileerde applicatie te comprimeren zodat deze minder schijfruimte in beslag neemt.

Gezien het intensieve gebruik van Websockets in verschillende bovenliggende technieken, is er geïnvesteerd in de performance en compressie van websockets.

Blazor for the win

Een mooie uitbreiding is er op het gebied van Blazor en dan vooral de mogelijkheid om met Blazor .NET MAUI apps te schrijven. Dit betekent dat je met één technologie platform single page web applicaties en native apps oplevert. Om sneller te laden is er een prerendering optie gemaakt waarbij de website de eerste pagina alvast op de server maakt en naar de client stuurt, terwijl de assembly componenten worden gedownload.

Verbeteringen voor de developer

.Net 6 Update

Met de komst van .NET 6 komt ook de nieuwe versie van Visual Studio uit. Hierin zitten erg gave features waarvan de mooiste volgens mij de Hot Reload functie is. Deze functie maakt het mogelijk om een applicatie terwijl hij draait aan te passen. Daarnaast is Visual Studio voortaan 64 bit waardoor zelfs de grootste solutions niet meer voor geheugenproblemen zorgen. Ook op het gebied van samenwerking en personalisatie zijn veel verbeteringen doorgevoerd.

Tenslotte is natuurlijk ook C#10 uitgekomen, maar hier moest ik maar een losse blogpost aan wijden.

Conclusie

We worden dit jaar verwend met een enorm scala aan mooie nieuwe features, eigenlijk teveel om op te noemen. Hopelijk maakt dit artikel je nieuwsgierig om zelf ook eens te kijken. Je zult niet teleurgesteld zijn…