In het kort / TL;DR

Ja, upgraden is zeer aan te raden. Alleen een product dat binnenkort end-of-life is, zou ik niet meer upgraden. Een upgrade naar .NET 8 zal je gebruikerservaring ten goede komen, geeft je op allerlei vlakken een concurrentievoordeel en zal je ontwikkelteam ook nog eens sterk motiveren. .NET 8 kan je dit bieden, omdat het de wendbaarheid zal verbeteren, je performance op ontzettend veel vlakken zal verbeteren en opent daarbij een aantal nieuwe functionaliteiten die je kunt benutten ten goede van je product en/of dienst. Daarbij: je ontkomt er simpelweg niet aan om te upgraden. Dan kun je het maar beter snel achter de rug hebben en profiteren van de voordelen.

Concurrentievoordeel

Het belangrijkste overkoepelende voordeel van de nieuwste stabiele versie van .NET te gebruiken in je software is dat je voordeel ten opzichte van je concurrent zo snel mogelijk meepakt. Hoe eerder je dat doet hoe eerder je voordeel hebt van een betere gebruikerservaring, beveiliging en de professionele tevredenheid. Die upgrade zal vaak toch wel een keer moeten plaatsvinden, waarom dan niet zo vroeg mogelijk?

Verbeter je gebruikerservaring

Niemand houdt ervan om te wachten. Naast dat het tijd kost om te wachten, verstoort het je werkritme en raak je moeilijk, of helemaal niet, in je eigen “flow”. Taken die je uitvoert wil je vaak graag zo snel mogelijk doen met voldoende aandacht voor een correcte uitvoering ervan. Onnodig wachten wekt irritatie op wat ten koste gaat van zowel de snelheid als de scherpte waarmee mensen hun werk kunnen uitvoeren.

In het geval van webshop of entertainment applicaties is de gebruikerservaring nog veel belangrijker. Is de interactie ook maar een beetje te langzaam? Bezoeker weg. .NET 8, alsmede zijn recente voorgangers, verbetert opnieuw zijn performance die je voor een groot gedeelte nagenoeg gratis krijgt. Je hoeft me niet op mijn woord te geloven hier en hier voor ASP.NET kun je de technische details nalezen, inclusief onderbouwende benchmarks. Het is echt aan te raden dit te (laten) doen indien je nog twijfelt.

Beveiliging

Vanuit beveiligingsoogpunt is het altijd belangrijk om de meest recente versie te hebben draaien. De laatste security patches zijn wel echt heel essentieel, maar ook de major versies bieden op gebied van beveiliging ook steeds betere features. Het voordeel van de laatste major versie wel up-to-date houden is dat je dan nul risico loopt afhankelijk te worden van support die er niet is of waar je zelfs extra voor moet betalen. Je kunt simpelweg niet zonder deze support vanuit beveiligingsoogpunt. Organisaties die .NET Framework bijvoorbeeld nog draaien lopen serieus gevaar te verzanden in een tekort aan partijen die hier nog professionele ondersteuning kunnen bieden. Dat is niet een ideale situatie. Vernieuwing van je software pakket wordt op deze manier wel erg lastig om uit te voeren. Nieuwe features die worden uitgebracht en worden verbeterd maken het daarbij regelmatig eenvoudiger voor de ontwikkelaar maken om applicaties goed te beveiligen.

Motivatie van het ontwikkelteam

Een andere belangrijke reden om met de laatste software te werken is dat het goede ontwikkelaars aantrekt. Niemand houdt ervan het wiel te ontwikkelen dat al bestaat. Helaas gebeurt dat wel een heel stuk sneller als je niet de laatste features, mogelijkheden en tools bij de hand hebt. Het eenvoudiger maken om programmatuur duurzaam te kunnen structureren zijn vaak belangrijke voordelen van de nieuwste versies. Nieuwe features van programmeertalen, zoals van C# 12, geven ontwikkelaars nieuwe mogelijkheden om efficiënter, effectiever en duurzamer code te schrijven. Oplossingen als Blazor kunnen bijvoorbeeld het voordeel bieden dat je slecht één programmeertaal nodig hebt om een web applicatie te schrijven, namelijk C# (en natuurlijk voor de opmaak nog een beetje HTML en (S)CSS). Kortom, met de nieuwste versie van .NET geef je je ontwikkelteam zowel een motivatie als een efficiëntie boost. Zonde om niet mee te pakken.