Heb je onze twee eerdere blogs over het schaalbaar maken van je oplossingen al gelezen? In de laatste serie van het drieluik leggen we uit hoe je op een prettige manier terug naar de tekentafel kan om toekomstbestendig te worden. En dat rekening houdend met de dagelijkse organisatie die niet zómaar omgeturnd kan worden zonder dat dit ingrijpende gevolgen heeft. Gelukkig is dat ook niet nodig.
Goed, terug naar je flink gegroeide organisatie waarin inmiddels een veelheid aan machines, processen en software draaien die je niet direct toekomstbestendig ontwikkeld hebt. Als je deze situatie eenmaal hebt, dan is het ten eerste belangrijk dat je ervoor zorgt dat je je onderhoud op orde hebt. Verduurzamen: dat is het toverwoord in deze fase. Zorg ervoor dat je je processen op orde hebt, controls en security inbouwt in je software en dat je organisatie over de juiste certificeringen beschikt. Dit zijn de hygiënefactoren die je mee moeten nemen om duurzaam succesvol te zijn. Anders is het sowieso een kwestie van kortdurend snel geld verdienen en de markt vervolgens verlaten omdat je niet futureproof gebouwd hebt.
Het is niet snel te laat om toekomstbestendig te worden
Kortom, voorzie op tijd wat er vanuit de groei van je bedrijf nodig is. Identificeer op tijd welke problemen dat geeft binnen je organisatie, bijvoorbeeld op het gebied van software of de ondersteuning daarin. Je zult er regelmatig op moeten letten dat deze zaken (groei en ondersteuning dus) zo naadloos mogelijk op elkaar afgestemd zijn.
Door met bestendigen
Na deze start ga je door met bestendigen. Dat doe je door rekening te houden met de gebruikers, zodat zij vooruit kunnen met de software die voor ze gebouwd is. Tegelijkertijd wil je goed in staat zijn om de software zelf goed te onderhouden. Wanneer je dit toekomstbestendig inricht, dan maakt het uiteindelijk niet uit of je 2, 20, 200 of 2000 gebruikers hebt. Want daar heb je bij de ontwikkeling van je software immers al goed over nagedacht. Liefst vanaf dag één. Of in een latere fase. Want ook voor dit onderwerp geldt: niets doen is geen optie. Vind je dit toch lastig? Of heb je vragen na het lezen van dit blog? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag mee om toekomstbestendig te worden én te blijven.
Afsluitend: kleine veranderingen zijn ook impactvol
Je wilt zelf regie houden over de dingen die je wilt (laten) doen. Dit doe je onder meer door grote én kleine veranderingen door te voeren. Think big, start small. Het zijn juist ook de kleine veranderingen die, doordat ze vaak en veel doorgevoerd worden, impact maken.
Méér is niet per se beter
In de praktijk zie je nog altijd dat organisaties vooral steeds meer willen. Maar meer is niet altijd beter. Het gaat er juist om dat je, bijvoorbeeld door voor die kleine veranderingen te gaan, snel en wendbaar blijft. Feedback die je ontvangt kun je dan snel verwerken waardoor je je weer soepel kunt wenden richting die steady stip op de horizon. Beter doe je veel kleine dingen goed dan dat je grootse projecten opstart die maar half van de grond komen…
Future proof software development: zó doe je dat
Wij helpen onze klanten op een toekomstbestendige manier software te ontwikkelen. In de praktijk richten we ons daarbij op vijf aandachtspunten – succesfactoren waarmee projecten vallen of, met Bergler aan boord, staan:
- Strategie en roadmap
- Software ontwikkelprocessen
- Het ontwikkelteam
- Best practices (tooling)
- DevSecOps
Wil je er meer over weten? Heeft ons drieluik je tot nadenken gestemd? Zou je weleens met anderen willen sparren over deze thematiek. Neem dan gratis deel aan één van onze webinars over future proof software development, of aan onze kosteloze managers inspiratie sessie. De verhalen van anderen en de praktijkcasussen die gedeeld worden gaan je ongetwijfeld herkenning en energie opleveren. En goede ideeën natuurlijk. Je bent van harte welkom, we kijken uit naar je komst!