In ons vorige blog hebben we volop geschreven over de uitdagingen die groei met zich meebrengt. We stonden stil bij het belang van futureproof software ontwikkelen. En bij hoe noodzakelijk dit is, zodat je ook bij groei goed met je software, processen en gekoppelde machines en apparatuur verder kunt. In de praktijk blijkt dit vaak lastig omdat een oplossing (vaak in de vorm van een applicatie of bepaalde tool) voor een bepaald probleem niet gebouwd is met het oog op toekomstige groei.

Bouw futureproof, direct vanaf de start

Hoe moet het dan wel vraag je jezelf vast af? Wel, wanneer je op een schaalbare manier wilt werken, dan zul je futureproof moeten bouwen: modulair dus. En in die bouw zal je er vanaf het eerste begin, rekening mee moeten houden dat je gaat groeien. Als je dat pas gaat bekijken op het moment dat je als organisatie in de problemen komt, dan heb je écht een uitdaging.

Think big, start small

Maar wat als je dit leest en je bent, mede door organische groei van je bedrijf in de situatie terechtgekomen dat je je software niet vanuit toekomstbestendigheid gebouwd hebt, maar er wél mee verder moet op dit moment. Hoe pak je dat dan aan?

In welke fase van organische groei bevind je je?

Het hangt ervan af in welk fase van organische groei je je bevindt. Zoals gezegd wil je altijd bouwen met in je achterhoofd dat je in de toekomst kunt veranderen. Het is daarbij belangrijk om altijd vanuit de bekende stip op de horizon te werken. Natuurlijk kunnen er onderweg wat zaken veranderen of anders lopen dan je denkt of wilt, maar die stip op de horizon blijft staan.

Jeugdig enthousiasme is goed, maar niet té

Vooral in jonge organisaties, zie je nogal eens het zogenaamde ‘start-up gedrag’ ontstaan. Soms gecombineerd met ietwat opportunistische salescollega’s die vanuit de beste bedoelingen volop aan het verkopen slaan terwijl de organisatie er nog niet klaar voor is. En dan gaat het al snel piepen en kraken, waarna er hals over kop aan tools en applicaties gebouwd wordt die voor dát ad hoc moment voldoen. Maar niet voor de toekomst. Kortom, ga niet té veel op in je idee. Soms speelt ook winstbejag een rol: jonge, enthousiaste ondernemers willen dan bijvoorbeeld zo snel mogelijk cashen waardoor future proof ontwikkelen wat naar de achtergrond verdwijnt.

Juiste balans is lastig: niet te snel, niet te traag

Het is overigens nog best lastig om de juiste balans te vinden: want te snel ontwikkelen kan fout lopen, maar te lang ontwikkelen geeft ook een risico. Als je eerst een uitgebreid onderzoek gaat doen of het allemaal haalbaar is, en je gaat 4 jaar later de markt op, dan ben je weer te laat omdat iemand je ongetwijfeld is voor geweest. We leven sowieso in een tijd waarin je, binnen bepaalde grenzen, samen met je eindgebruiker kunt ontwikkelen en je in het begin vooral richt op het minimale dat je kunt doen om je idee op tijd op de markt te brengen. Kijk de komende dagen eens met een andere blik naar je organisatie. Hoe future proof zijn jullie op dit moment? Zijn er enorme vehikels opgetuigd die, als je het vanaf dag één opnieuw kon doen, inderdaad meer toekomstgericht ontwikkeld zouden worden? En hoe verhoudt het enthousiasme binnen de teams zich tot een bepaalde mate van senioriteit waarin er toch genoeg vaart gemaakt wordt?

Samenvattend: de belangrijkste tip

Veel organisaties lopen er pas na een jaar of tien tegenaan dat ze tot de ontdekking komen dat hun succesvolle software toch niet zo gemakkelijk is bij te werken naar nieuwe standaarden, en aan de eerste grote herbouw toe is. Nu is dit nooit helemaal te voorkomen, maar het helpt enorm om al vanaf het begin van de applicatie te zorgen dat de applicatie modulair groeit. En ook vanaf het begin al voldoende tijd in te bouwen om applicatie onderdelen te herbouwen en voortschrijdend inzicht in de structuur en architectuur te verwerken. Dit betekent dat je team, wanneer men een functionaliteit oplevert, de tijd moet hebben om achteruit te kijken en desnoods het onderdeel te herschrijven op basis van voortschrijdend inzicht. Doordat de meeste organisaties hier geen rekening mee houden, stapelen problemen in de structuur en de architectuur van de software zich over de tijd op.

Deel 3: zó ontwikkel je future proof

In ons volgende blog sluiten we dit drieluik af en delen we de laatste tips over futureproof ontwikkelen. Heb je in de tussentijd al vragen? Neem dan vooral, uiteraard totaal vrijblijvend, contact met ons op. En ken je onze TechRadar al? Hierin geven we onze visie – over de assen techniek, platformen, tools en ontwikkeltalen – op trends en ontwikkelingen waarvan wij geloven dat ze belangrijk zijn. Overzichtelijk ingedeeld in zaken die voor elk team van belang zijn, onderwerpen om je verder in te verdiepen en alerts voor technieken die uitgefaseerd worden. Ook deze radar draagt bij aan je inzicht om futureproof te ontwikkelen. Je downloadt hem hier.