Hoe kan ik mijn oplossingen schaalbaar maken? Dat is een vraag die menig ondernemer zich stelt. Om die vraag goed te beantwoorden moeten we eerst terug naar de basis: wanneer er een probleem ontstaat binnen een bedrijf, dan wordt daar een oplossing voor gezocht. Bijvoorbeeld in de vorm van een applicatie of een aantal tools die helpen om de eigen werkzaamheden op een efficiëntere manier uit te voeren. Uiteindelijk wordt dat dan een applicatie die prima werkt, maar waarin schaalbaarheid geen rol speelt in beginsel. De ontwikkeling ervan was immers bedoeld om het eigen probleem op te lossen. Maar op gegeven moment komt men er vanuit de organisatie langzaam maar zeker achter dat het wel degelijk mogelijk is om aan je eigen succes ten onder te gaan.
Groei brengt nieuwe uitdagingen
Althans, dat zien wij nogal eens gebeuren in de praktijk. Bijvoorbeeld omdat men niet heeft nagedacht over een structuur die schaalbaar is. Je kunt je voorstellen dat wanneer bij de initiële oplevering van een software oplossing niet is nagedacht over schaalbaarheid, deze ook niet parallel taken op kan pakken. Wanneer dan het uitvoeren van een taak uren in beslag gaat nemen, ontstaat er een uitdaging. Dat zie je vaak terug in de maakindustrie. Wanneer het bedrijf groter wordt, dan worden deze processen alleen maar langer in plaats van korter. Dat brengt vaak weer een nieuwe uitdaging. Een uitdaging die van de organisatie vraagt om heel veel ingewikkelde stappen uit te halen die ervoor zorgen dat het proces toch enigszins schaalbaar is en dús past bij het gegroeide bedrijf. Als je de software dan niet op de juiste manier hebt opgebouwd dan kun je maar één ding doen: snellere en grotere machines plaatsen. En dat is een oplossing die eindig is…
Functionele schaalbaarheid speelt een rol
Naast prestatieschaalbaarheid speelt ook functionele schaalbaarheid een rol. Functionele schaalbaarheid gaat erover hoe gemakkelijk het is om een applicatie te veranderen of uit te breiden. En dat is belangrijk, want als een organisatie groeit, groeit ook je behoefte aan functionaliteit. Als je vooraf niet goed genoeg hebt nagedacht over wat je met je ontwikkelde software wilt, dan loop je ook binnen dit kader vast. Want als een bedrijf groeit, groeien ook de afdelingen. En elke afdeling heeft eigen behoeften, gericht op de software die gebruikt wordt. In de praktijk betekent dit dat er allerlei verschillende modules en add ons toegevoegd worden aan de applicatie die daar wellicht niet geschikt voor is. Daarmee zet je jezelf vast. Want als je een ander proces in wilt schakelen dan zit je, net als in onze voorgaande uitleg, alweer vast aan die ene, grote applicatie. En dan is het moeilijk om verandering in gang te zetten: alles haakt immers op elkaar in.
De oplossing: van stroeve stress naar soepele schaalbaarheid
In ons volgende blog delen we alvast een gedeelte van hoe je de enorme machine die je in de afgelopen jaren welllicht opgetuigd hebt toekomstbestendig kunt maken. Het blog verschijnt over precies twee weken. Gebruik die periode eens om op te schrijven wat je opvalt, denkend aan wat je zojuist gelezen hebt. Elke verandering begint met bewustwording. Heb je eerder al vragen of wil je direct aan de slag met het schaalbaar maken van je organisatie, software en/of bijbehorende processen? Neem dan contact met ons op.