Init Only Setters

Met de komst van .NET 5 en C# 9.0 zijn er heel veel waardevolle toevoegingen gedaan aan de programmeertaal. In deze Blog serie zullen we inzoomen op een aantal belangrijke nieuwe features en we trappen af met “Init Only Setters”.

Om C# 9.0 te kunnen gebruiken dien je eerst de .NET 5 runtime of SDK te installeren. Ga hiervoor naar https://dotnet.microsoft.com/download. Na installatie zal C# 9.0 de standaard C# versie zijn bij elk nieuw project gebaseerd op .NET 5.

Waarom?

De Init Only Setters zijn aan C# toegevoegd om de ontwikkelaars een betere ervaring te geven met het maken en gebruiken van immutable classes of structs, door een extra moment te introduceren waarop data gemodificeerd mag worden.

Voorheen werd immutability verkregen door members readonly te maken of door properties niet te voorzien van een public setter. Het probleem wat hiermee ontstond, was dat je de data van het object alleen kon initialiseren via constructor parameters. Ook middels de in C# 3.0 geïntroduceerde object initializers, was het niet mogelijk om de data voor het object bij initialisatie in te stellen:

Hoe?

In C# 9.0 is het nu wel mogelijk om immutable properties voor een object te initialiseren middels de object initializer. Die doe je door de setter van de property te vervangen door het nieuwe init keyword:

Hiermee wordt dus voorkomen dat je expliciet constructor parameters voor alle properties moet aanmaken. Het geeft de ontwikkelaar dus veel vrijheid in het initialiseren van objecten.

Verder?

Het kunnen instellen van immutable properties middels de object initializer is verreweg het grootste voordeel wat de Init Only Setters feature biedt. De nieuwe feature kan echter breder ingezet worden, onder andere op de volgende manieren:

  • Setters van properties kunnen nu in de instance constructor van de afgeleide class ook benaderd worden:
  • Init Only Setters kunnen ook benaderd worden vanuit de body van een andere Init Only Setter:

Auteur: Patrick Vroegh © 2021 Bergler Competence Center[vc_btn title=”Volg ook ons webinar op 22 juni a.s.!” color=”warning” align=”left” i_icon_fontawesome=”fa fa-desktop” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.bergler.nl%2Fevent%2Fwebinar-value-objects-als-records-in-c-9%2F|||”][divider xs_height=”20″ sm_height=”20″ md_height=”20″ lg_height=”20″][heading]Lees ook…[/heading][recent_posts style=”list” cat=”weblog”][/vc_column][/vc_row][/vc_column][/vc_row]