In het voorgaande artikel hebben we geschreven over pijler 2. Nu is het tijd voor pijler 3: kosten optimalisatie. In een tijd waarin bedrijven zich richten op efficiëntie en kostenbesparing, biedt de cloud een uitstekende mogelijkheid om IT-kosten te optimaliseren. Het Azure Well-Architected Framework helpt organisaties bij het realiseren van kostenbesparingen in de Azure-cloud door middel van richtlijnen en best practices. In dit artikel zullen we de rol van het Azure Well-Architected Framework bij kostenoptimalisatie bespreken en enkele belangrijke strategieën belichten.

Kostenoptimalisatie als pijler

Het Azure Well-Architected Framework benadrukt kostenoptimalisatie als een van de belangrijkste pijlers. Het is essentieel om de juiste balans te vinden tussen prestaties en kosten in de cloud. Het framework biedt richtlijnen om kostenbesparende maatregelen te identificeren en te implementeren zonder concessies te doen aan de functionaliteit of prestaties van de applicaties.

Rechtvaardig capaciteitsgebruik

Een belangrijke strategie voor kostenbesparing is het optimaliseren van het gebruik van cloudresources. Het Azure Well-Architected Framework raadt aan om de capaciteit van resources te rechtvaardigen op basis van de werkelijke behoeften. Dit kan worden bereikt door het gebruik van geautomatiseerde schaalbaarheid, het monitoren van resourcegebruik en het optimaliseren van de configuratie van resources. Door deze aanpak te volgen, kunnen organisaties overbodig gebruik van resources vermijden en onnodige kosten verminderen.

Gebruik van gereserveerde instanties

Een andere kosteneffectieve strategie is het gebruik van gereserveerde instanties. Het Azure Well-Architected Framework moedigt organisaties aan om gebruik te maken van de mogelijkheid om resources vooraf te reserveren voor langere perioden. Dit kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren in vergelijking met het gebruik van on-demand instanties. Het identificeren van workloads met voorspelbare vraag en het reserveren van instanties op basis van die voorspellingen kan helpen bij het maximaliseren van de kostenbesparingen.

Continu optimaliseren en evalueren

Het Azure Well-Architected Framework benadrukt het belang van voortdurende optimalisatie en evaluatie van de cloudomgeving. Het aanbevolen proces omvat het regelmatig controleren en analyseren van resourcegebruik, het identificeren van mogelijkheden voor kostenbesparingen en het implementeren van optimalisatiemaatregelen. Door dit proces regelmatig te doorlopen, kunnen organisaties blijven profiteren van nieuwe kostenbesparende mogelijkheden en hun cloudkosten onder controle houden.

Nog even dit

Kostenbesparing is een cruciaal aspect bij het gebruik van de cloudinfrastructuur. Het Azure Well-Architected Framework biedt organisaties de nodige richtlijnen en best practices om kostenoptimalisatie te realiseren in de Azure-cloud. Door strategieën zoals rechtvaardig capaciteitsgebruik, het gebruik van gereserveerde instanties en continue optimalisatie toe te passen, kunnen bedrijven hun cloudkosten verlagen en efficiënt gebruikmaken van de mogelijkheden van de Azure-cloud.

We blijven graag met je in contact. Om vragen te beantwoorden en met je mee te denken over de IT-uitdagingen in jouw dagelijkse praktijk. Niet voor niets bieden we een kennisbank waar je de meest uiteenlopende blogs terugvindt. Ook organiseren we allerlei events waar je van harte welkom bij bent. We kijken uit naar je inschrijving!