Jaarprogramma 2021

We kijken terug op een bewogen 2020. Toen we het competence center programma voor afgelopen jaar samenstelden gingen we uit van gezellige sessies op kantoor en in Houten. Hoe anders is de praktijk gelopen. Gelukkig hebben we afgelopen jaar gezien dat we ook online hele toffe sessies konden organiseren. De kennis sessies in Houten werden online sessies via YouTube, en met veel succes want aan het einde van het jaar hadden we maar liefst 450 aanmeldingen voor onze sessies over Docker en Kubernetes. Dat had in de ruimte in Houten nooit gepast. Ook de interne opleidingen kregen een ander karakter waarbij we op het ene scherm de Team sessie actief hadden om op het andere scherm de opdrachten uit te voeren. Iets minder persoonlijk, maar zeker werkzaam.

Zoals elk jaar hebben we samen met het team van Lead developers gekeken naar de thema’s die we dit komende jaar willen behandelen. Daarnaast is er nieuws op het vlak van ons opleidingsprogramma: komend jaar faciliteren we voor alle medewerkers een Pluralsight abonnement waar we onze doelen uit het opleidingsprogramma in opnemen. Je kunt dan denken aan zaken als SOLID development, automatisch testen, maar ook het opkrikken van algemene C# kennis. We verwachten dat we hiermee een hele mooie toevoeging doen aan het ondersteunen van onze software developers. Meer informatie volgt in de loop van het eerste kwartaal. Dan nu de thema’s voor het Competence Center programma van 2021:

Migratiepaden naar .NET 5

Met de komst van .NET 5 beweegt Microsoft voor het eerst in de geschiedenis definitief weg van het fullstack .NET framework. De nieuwe versie is gebaseerd op .NET Core. Wat betekent dit voor bestaande producten en welke strategieën zijn er om te migreren? Op deze vragen gaan we samen in.

Azure DevOps

We hebben de afgelopen jaren al best wat aandacht besteed aan Azure DevOps. Tegelijk gaan de ontwikkelingen van dit platform erg hard, en hebben we gemerkt dat er bij collega’s behoefte is om eens stil te staan bij zaken waar je in het dagelijks werk misschien niet altijd tegenaan loopt. Enerzijds nog eens wat dieper in Git duiken, maar vooral ook kijken naar de CI/CD pipelines en planningen.

Een introductie in gRPC

Een van de technologieën die is geïntegreerd in .NET Core is gRPC. Omdat dit protocol een prima alternatief is voor de WCF services die niet meer beschikbaar zijn in .NET Core, is er alle reden om deze technologie te bestuderen.

Een introductie in Blazor

Met de komst van Blazor introduceert Microsoft haar visie op single page front-end development op basis van C#. Hierbij wordt gebruik gemaakt van web assembly, een standaard van W3C die door alle grote browsers ondersteund wordt. We zullen zeker stilstaan bij de roerige wereld van de front-end development en welke strategie hier het beste bij past. Duidelijk is in ieder geval dat er een risico is dat in de front-end weer monolitische applicaties ontstaan die in de toekomst lastig te onderhouden zijn. Hoe verhoudt Blazor zich in dit speelveld en hoe kun je ook in de front-end met deze technologie kleine micro clients maken die samen toch als één applicatie voelen.

Bergler hackaton

Juist omdat we elkaar het laatste jaar zo weinig hebben gezien, is het idee ontstaan om komend jaar eens iets nieuws te proberen. Op zaterdag 29 mei organiseren we een hackaton waar onze collega’s op een leuke manier nieuwe technieken kunnen uitproberen, gezellig samen kunnen komen en voor de eeuwige developer roem mogen strijden. Ik hoop dat dit een groot succes mag worden en dat we nog vele soortgelijke events mogen organiseren.

… En nog veel meer

Los van de bovenstaande hoofdthema’s worden er nog vele kleinere sessies georganiseerd. Voor het volledig programma verwijs ik graag naar onze flyer.

Met vriendelijke groet,
Menno Jongerius