De huidige geopolitieke spanningen lopen al een tijdje op. Zeker wanneer je afhankelijk bent van de grote Amerikaanse cloud providers zoals Amazone, Google of Microsoft, kan dat tot enige nervositeit leiden. Dat maakt ook dat er online al snel hard geroepen word. De praktijk is alleen dat Europa, als het gaat over IT, zich enorm afhankelijk heeft gemaakt van Amerikaanse software. Dat gaat veel verder dan het gebruik van een cloud provider om onze producten te hosten. Welk bedrijf is per slot van rekening niet afhankelijk van Office 365 of Windows. Echte Europese alternatieven zijn er (nog) niet, en de snelle opkomst van AI is vooralsnog ook vooral een Amerikaanse en Chinese aangelegenheid.

Eerst even met beide benen op de aarde
Voordat we hard mee gaan roepen dat we allemaal af moeten van Amerikaanse software is het goed om even een stap terug te doen. Hoewel de spanning momenteel duidelijk maakt dat we als Europa behoorlijk (misschien wel volledig) afhankelijk zijn van Amerikaanse software, is het niet zo dat de bedrijven hierachter maar kunnen doen wat ze willen. Ze zijn gebonden aan zowel Amerikaanse als Europese wetgeving. In essentie veranderd hier niet veel ten opzichte van de situatie voordat de spanning op liep. Daarbij komt dat ook Europese bedrijven die binnen Europa opereren gebonden kunnen zijn aan de Amerikaanse CLOUD-act. Net zo goed als dat Amerikaanse bedrijven gebonden zijn aan de Europese GDPR wetgeving als ze data van Europese burgers opslaan.

Regeren is vooruit zien
Tegelijkertijd is het wel verstandig om voorbereid te zijn op mogelijk toekomstige scenario’s. Ook dit is eigenlijk geen nieuw advies, want een “vendor lock in” is altijd een potentieel risico. De grootste verschillen tussen Europese cloud leveranciers en hun Amerikaanse collega’s zit hem in de diensten die aangeboden worden. Haast elke cloud leverancier levert IAAS diensten (denk bijvoorbeeld aan VM’s) en storage oplossingen. Een groot aantal levert ook beperkte PAAS diensten zoals bijvoorbeeld een managed Kubernetes cluster. Ga je echter een stap verder naar de SAAS diensten (zoals Azure Functions of Azure SQL) dan wordt het vrijwel onmogelijk om deze diensten één op één van de ene naar de andere cloud provider om te zetten. Het aantal diensten dan Azure, Amazone of Google leveren is een veelvoud van wat zelfs de meest uitgebreide Europese provider biedt. Wil je dus de weg naar alternatieve cloud providers open houden, dan zul je concessies moeten doen in de diensten die je afneemt.

Europese alternatieven
Wat zijn dan deze Europese alternatieven? Gelukkig is dit al in kaart gebracht door Constantin Graf op de site https://european-alternatives.eu/category/cloud-computing-platforms. Je vind hier cloud providers uit Frankrijk, Finland, Zwitserland, Nederland, Duitsland, Zweden en Italië. De meeste organisaties hebben meerdere locaties in Europa zodat je zo dicht mogelijk bij je gebruikers je omgeving kunt hosten. Dit geeft in ieder geval een startpunt, mocht je een Europese cloud provider zoeken.

europese-cloud-1

europese-cloud-2

europese-cloud-3