Wat een trein met de overstap van een desktopapplicatie naar een webapplicatie te maken heeft? Simpel, een trein stopt even op het station: je krijgt de kans om in te stappen en vervolgens raast hij door. Naar het volgende station. Naar de eindbestemming. Waar degene op je wacht die je graag ontmoet, in deze metafoor zijn dat je klanten waar je graag relevant voor blijft. Ook in het cloudlandschap razen de ontwikkelingen verder. Het is niet de vraag óf, maar wanneer je in gaat stappen. Want die trein rijdt door, in sneltreinvaart. Ook zonder jou.

Dus waarom is het, als ISV (Independant Software Vendor), belangrijk om na te denken over de cloud?  Enerzijds omdat de markt nu eenmaal beweegt naar software as a service-modellen waarbij de software laagdrempelig en zonder installatie in gebruik kan worden genomen. En anderzijds zien we, redenerend vanuit de public cloud, de ontwikkeling van allerlei diensten die je als ISV zelf toe kunt voegen aan je applicatie, zonder dat je hiervoor hoeft te programmeren.

Dit laatste sluit aan bij succesvol zijn door je code te minimaliseren. Want, code is immers arbeidsintensief en daarmee duur om bij te houden. Als je dus gebruik kunt maken van diensten in de cloud dan ben je in staat om meer impact te maken bij je klanten. Een voorbeeld: stel dat je gebruik wilt maken van spraakherkenning in een bepaalde applicatie, dan programmeer je dit niet zelf, maar gebruik je een dienst die al op hoog niveau beschikbaar is. Samenvattend: naast dat je door mee te gaan in de cloudontwikkeling, meegaat in de beweging van pay per use, kun je ook gebruikmaken van allerlei diensten die in de cloud worden aangeboden zodat je deze niet zelf hoeft te ontwikkelen. Een eersteklastreinkaartje voor de prijs van een tweede klas zou je kunnen zeggen.

Stap op de trein, je concurrent doet het ook

Om de overstap van desktop naar web als ISV goed aan te pakken, is het belangrijk om in nauwe samenspraak met je stakeholders aan de slag te gaan. Vraag ze naar hun verwachting als het gaat over het gebruik van je software. Juist als je op dit moment nog met desktop applicaties werkt: ontwerp dan modellen die als service kunnen werken. Want dat daar de toekomst ligt is zeker. Dat zal niet altijd gemakkelijk zijn, zeker niet voor hen die sinds jaar en dag zeer succesvol zijn met een desktop applicatie. Vernieuwing naar een webapplicatie is immers een ingrijpende transitie en heeft veel meer voeten in aarde dan de modernisering van een bestaande webapplicatie. Niet alleen voor jou als ISV zelf, maar ook voor de gebruiker waarvan verwacht wordt dat hij op een andere manier gaat werken.

Bepaal de juiste route

Hoe je dit toch succesvol aanpakt? Ten eerste, organiseer stakeholder meetings om tot een lange termijn strategie voor je software te komen. Ten tweede: er zijn talloze tuturials en andere informatiediensten beschikbaar, bijvoorbeeld vanuit Microsoft Office en Azure, waar een schat aan informatie te vinden is. Het start met jezelf verdiepen in de materie en met onderzoek doen naar wat er beschikbaar is. We kunnen ons voorstellen dat je soms het gevoel hebt door de bomen het bos niet meer te zien. Neem in dat geval (en ook in alle andere gevallen) gerust contact met ons op om je op weg te helpen. Voor ons is deze materie dagelijkse kost en dat maakt het een stuk gemakkelijker om je gericht advies te geven. Hoe je het ook wendt of keert: niets doen is geen optie. Denk aan die trein. En, belangrijker nog, denk aan op tijd instappen zodat je als eerste bij de volgende bestemming bent.