Freelance en ZZP (Zelfstandige Zonder Personeel) zijn termen die veel gebruikt worden. Meestal gaat het om mensen die zelfstandig opdrachten vervullen voor bedrijven. De freelancer en ZZP zijn geen officiële rechtsvormen waar de eenmanszaak (of VOF) dat wel zijn.

Freelancer of ZZP-er worden
Ondernemers schrijven zich in bij de KVK. Als je als freelancer of ZZP-er een onderneming begint ben je verplicht je in te schrijven. Dit kan dus al in de vorm van een eenmanszaak of VOF. Of sprake is van een onderneming hangt helaas niet af van jouw mening. Bekijk eens de website van de Kamer van Koophandel. Ook de Belastingdienst heeft hier een pagina over. Je zult je eigen boekhouding moeten gaan regelen. Een van de makkelijkste en goedkoopste manieren is online boekhouden. Ook zijn er pakketten die zich concentreren op het sturen van facturen.

Wat als je geen ondernemer bent?
Als je geen onderneming drijft kun je aangemerkt worden als werknemer. Als je als werknemer wordt aangemerkt moet je opdrachtgever loonbelasting en sociale premies inhouden. Als je zelfstandig bent en je kan dit aantonen geldt bovenstaande niet. In de gevallen dat je geen werknemer bent en ook geen ondernemer, worden je inkomsten belast als reguliere bijverdiensten.

VAR verklaring en Modelovereenkomst
Je kan je voorstellen dat dit voor de opdrachtgever veel onduidelijkheid oplevert. In sommige gevallen moet je opdrachtgever ineens loonbelasting betalen. Dit brengt veel onduidelijkheid mee voor de bedrijven die jou inhuren. Je bent niet officieel ingeschreven bij de KVK en het is voor de bedrijven niet duidelijk of ze voor je diensten loonbelasting moeten inhouden. Tot 1 april 2016 gaf de VAR verklaring vrijwaring voor bedrijven die ZZP-ers inhuurde. Dit is echter veranderd met de komst van de wet deregulering arbeidsrelaties (DBA). Op dit moment wordt gewerkt met zogenaamde modelovereenkomsten waarin wordt geregeld dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. Meer informatie hierover vind je hier www.bergler.nl/flex-actueel/

Snel aan de slag
Bij Bergler Flex Solutions zijn altijd interessante vacatures beschikbaar voor ZZP-ers. Deze vind je hier www.bergler.nl/flex-solutions/aanvragen/. Als daar nu geen passende aanvragen voor jou tussen staan, kan je je wel alvast inschrijven bij ons zodat wij jou kunnen benaderen zodra er een passende aanvraag voor jou is. Dit kan je hier doen.