Snelle toegang tot belangrijke functies en tools in Visual Studio 2015

Elke ontwikkelaar kent de Control-C / Control-V toetsaanslagen. Dit artikel heeft als doel handige minder voor de hand liggende toetsaanslagen aan te reiken. Het is nu eenmaal een feit dat “muizen” lagere productiviteit geeft als “typen”. Uiteraard kan je zelf het internet doorzoeken. De auteur heeft dat ook gedaan. Een belangrijke bron van informatie is www.visualstudioshortcuts.com geweest.

Het gaat te ver om alle toetsaanslagen in een 1-pagina artikel te behandelen. Daarom zullen een aantal toetsaanslagen worden vermeld die minder voor de hand liggen.

Ctrl+M + Ctrl+G
Werk je aan een MVC project? Dan is deze toetsaanslag combinatie wellicht een om te onthouden. Op het moment dat je in een view editor staat, kan je met deze combinatie direct naar het code venster navigeren van de betrokken controller. Dit werkt voor alle views die conform de conventie in de juiste map staan: Views/Controller/<viewnaam>. Met andere woorden, in views die in de Views/Shared map staan, werkt deze combinatie niet. Deze combinatie werkt ook vanuit de view editor. Deze zal je dan terugbrengen naar de betreffende controller actie.

Ctrl+Alt+PgDn / Ctrl+Alt+PgUp
Heb je veel tab vensters open? Dan geeft deze combinatie je de mogelijkheid op naar rechts (PgDn) of naar links (PgUp) te navigeren.

Zoekt en gij zult vinden… Ctrl+,
Je zoekt een stukje tekst, code en je weet niet meer waar in de solution je dit hebt gezien. Deze toetsaanslag toont een schermpje waarin je tekst invoert. Visual Studio zal vervolgens door zijn index zoeken naar passende code regels, teksten of HTML. Wees bedacht op enige performance impact als je solution duizenden files bevat. Het mooie aan deze zoekfunctie is dat je door de zoekresultaten kan lopen en dat Visual Studio dynamisch het bestand toont bij de eerste tekst die het tegenkomt in het bestand.

Ctrl+M + Ctrl+P / Ctrl+M + Ctrl+O
In de code editor kan je met deze combinaties alle code blokken uitklappen of inklappen. Dit is vooral handig als code files groot zijn geworden. (wat een signaal moet zijn dat een klasse teveel verantwoordelijkheden heeft!).

Ctrl+Shift+A / Alt+Shift+A
Met de Ctrl optie kan je een nieuw item aan het project toevoegen. Met de Alt optie voeg je een bestaande file aan het project toe.

Auteur: Arjen Kraak / Bergler Competence Center © 2016

Deel deze pagina via:
berglerSnelle toegang tot belangrijke functies en tools in Visual Studio 2015